Åtgärder

Grekland gudavärlden

Från Skolbok

Version från den 11 november 2017 kl. 07.58 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Grekernas gudavärld är består av mängder med gudar, halvgudar och hjältar. Det är en manlig värld. Merparten av de mäktigaste gudarna och alla hjältar är män. ==S...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Grekernas gudavärld är består av mängder med gudar, halvgudar och hjältar. Det är en manlig värld. Merparten av de mäktigaste gudarna och alla hjältar är män.

Skapelsen

Enligt grekerna fanns bara kaos i början. Inget var fast. Allt var bara tomhet och materia som var i ständig rörelse.Ur detta kaos uppstod jordgudinnan Gaia'. Gaia skapade en man till sig själv, Uranus. Med honom fick hon flera söner, bland annat tidens gud Kronos. Kronos dödade sin far Uranus. Krons fick flera söner, de främsta bland gudarna. De var: Zeus, himlaguden, Hades, underjordens och dödsrikets gud, samt Poseidon som var havens gud.


Olympen blir gudarnas hem

På den här tiden fanns det jättar i världen. De kallades titaner. Det blev ett krig mellan Kronos och titanerna på ena sidan och Zeus och hans bröder som motståndare. Kriget var långt och blodigt. Kronos dödades av sin son Zeus i kriget. Det slutade med att Zeus och hans bröder gick segrande ur striden. Titanerna och de gamla gudarna var besegrade. Istället flyttade Zeus och de gudar som slagits på hans sida in i Olympen, som låg på toppen på Greklands högsta beg.