Åtgärder

Första världskriget, skottet i Sarajevo

Från Skolbok

Version från den 6 augusti 2024 kl. 15.31 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Assassination of Archduke Ferdinand.jpg

Den tändande gnistan som fick en kruttunna att explodera och starta första världskriget var mordet på Österrike-Ungerns ärkehertig Frans Ferdinand, tronarvinge till det Habsburgska imperiet, och hans maka hertiginnan Sophia Chotek von Chotkow und Wognin.


Det hela började på Balkan, landtungan mellan Svarta havet och Adriatiska havet. Balkan hade tillhört det Ottomanska imperiet under lång tid, men imperiet hade börjat falla samman och delar av Balkan hade gjort sig fria. Bland dessa länder fanns Serbien. Bosnien var en annan del som ännu inte frigjort sig och som innehades av Österrike-Ungern. Den delen ville Serbien gärna ta över. Helst med hjälp från Ryssland, som de hade avtal med.

Juni 1914 bestämde sig ärkehertigparet att besöka Sarajevo, huvudstaden i Bosnien för att inspektera en stor militärövning. Ferdinand valde ett ödesdigert datum, 28/6. Det såg Serberna som en provokation eftersom det datumet är viktigt för Serberna. Den dagen år 1389 stod nämligen det sista serbiska slaget innan Serbien besegrades och blev en del av det Ottomanska imperiet.

FranzFerdinandCar.jpg

Den bil paret färdades i, numera på museum i Wien, Österrike


Blev de inte varnade?

02014 Regiments of Austria-Hungary - Polnische Legionen, Sanok.JPG

Skådespelare som spelar teater i nytillverkade uniformer som bars av Österrike-Ungerns soldater

Det fanns många varningar. Området ansågs inte säkert alls. Utanför Sarajevo fanns 70 000 soldater men av någon anledning fanns inga av soldaterna inne i själva staden för att skydda paret. I själva staden fanns bara 120 man för att skydda den nästan sex kilometer långa väg som paret planerade att åka. Österrike-Ungerns ledning visste om att det fanns en terroristorganisation i Serbien som hette "Svarta handen" och det fanns rykten om att Svarta handens hade kontakt med en terroristgrupp i Bosnien som hette "Unga Bosnien" vars medlemmar ville döda paret, men de utredde inte det spåret. I verkligheten fanns sju studenter från Bosnien som tillhörde just Unga Bosnien bland folkmassorna som välkomnade paret. De sju medlemmarna hade utrustats med revolvrar och handgranater från Svarta handen i Serbien och de hade till uppgift att försöka döda ärkehertigparet.


Varför ville serberna döda Frans Ferdinand?

I början av 1900 talet fanns många olika politiska rörelser i Europa. Österrike-Ungern hade en mängd olika folk inom sitt lands gränser, precis som Ryssland, och drabbades hårt av dessa olika rörelsers strävanden. En rörelse var "nationalismen", dvs. alla som har samma kultur och språk tillhör samma nation och skall ha ett eget fritt land. En annan var "imperialismen" där de ansåg att mäktiga länder hade rätt att ta över mindre mäktiga länder oavsett vilket språk eller vilken kultur det svagare landet hade. Alla stormakter på den här tiden var imperialistiska.

Gruppen "Unga bosnier" var nationalistiska. De ville att Bosnien skulle frigöra sig från Österrike-Ungern och bilda ett eget land. Ett sätt att nå det målet var att döda Frans Ferdinand. Med honom död skulle Österrike-Ungern lamslås och det skulle bli lättare att skapa en revolt och frigöra Bosnien och alla sydslaviska folk skulle kunna bilda ett eget rike fritt från Österrike-Ungern och det Ottomanska imperiet.

Black hand photo in dress uniforms.jpg

Svarta handens medlemmar, ledaren "Apis" i svart var även chef för den serbiska militära underrättelsetjänsten

Gruppen "Svarta handen" var del av en imperialistisk rörelse. Under medeltiden härskade Serbien över hela södra Balkan och det var något serberna ville göra igen. Serberna hade redan lyckats frigöra sitt land från det Osmansk imperiet. Nu ville medlemmarna i Svarta handen även att Serbien skulle ta över grannländerna. Bosnien hade relativt nyligt tagits över av Österrike-Ungern. Ensamma kunde inte Serbien erövra Bosnien från Österrike-Ungern, men Svarta handens ledning tänkte att om ett krig startades där Ryssland gav sitt stöd till Serbien kunde de överta Bosnien innan det blivit alltför påverkat av Österrike-Ungerns styre. Att döda Frans Ferdinand var ett sätt att starta ett krig. Det här synsättet delades inte av Serbiens ledning som försökte stoppa attentatet så fort de fick höra talas om vad Svarta handen planerade.

Både Unga bosnier och Svarta handen ville alltså se Frans Ferdinand död, men de mål de ville uppnå med mordet var olika.


Var inte Frans Ferdinand rädd?

Franzferdinand.jpg

Ärkehertig Frans Ferdinand, hans fru ärkehertiginnan Sophie Chotek och barnen Sophie och Maximilian 1904


Serbiska terrorister hade försökt döda Frans Ferdinand tidigare och Frans hade fått en inställning att ödet bestämde över hans liv. En inställning som inte delades av hans fru.

Fruktan och försiktighetsmått förlamar ens liv. Att vara rädd är alltid farligt

skall han ha sagt.


Första attentatet

Postcard for the assassination of Archduke Franz Ferdinand in Sarajevo.jpg

Bild på paret minuter före de dödande skotten.


Paret steg in i en bil vid järnvägssationen efter sin tågresa till Sarajevo, en av totalt sex bilar i kortegen (en karavan av bilar) som började köra genom staden. Helt plötsligt hoppade Nedeljko Cabrinovic, en av studenterna, fram och kastade en handgranat mot bilen. Chauffören såg att något kastades mot bilen och gasade på så att granaten flög över bilen och exploderade under bilen bakom ärkehertigparet. Explosionen orsakade en grop i vägen och splitter skadade drygt tjugo personer omkring och bilarna, men ingen dog. Ärkehertiginnan fick ett sår i nacken av en granatskärva. Cabrinovic svalde en giftkapsel för att ta själmord, men giftet var för svagt. Istället hoppade han i floden för att dränka sig, men det var lågvatten och vattendjupet var runt en decimeter. Terroristen greps av polisen och det sägs att Cabrinovic skrek "Jag är en serbisk hjälte" vid gripandet. Ärkehertigens bil fortsatte till stadshuset för att delta i ett viktigt möte.

Film som visar när Frans Ferdinand går in i stadshuset


Andra attentatet

SARAJEWO Attentat.jpg

Gavrilio skjuter mot ärkehertigparet


Efter mötet satte sig gästerna återigen i bilarna. Ärkehertigparets bil körde fel när ärkehertigen ändrade planerna och bestämde sig för att han ville besöka ett sjukhus med de skadade. När chauffören insåg sitt misstag tvärbromsade han bilen. Av en ren slump skedde inbromsningen precis framför ledaren för attacken, Gavrilo Princip, som dessutom var känd som en duktig prickskytt. Gavrilo drog sin revolver och från bara någon meters avstånd sköt han både Frans Ferdinand och ärkehertiginnan med varsitt skott. Hertiginnan, som var gravid, fick kulan i magen och blev snabbt medvetslös av blodförlust. Ärkehertigen blev skjuten i halsen och även han svimmade efter en kort stund. Båda dog av skadorna inom en timme. Ingen vaknade upp ur medvetslösheten innan döden kom.

Gavrilo greps direkt av polisen som hindrade honom från att begå självmord. Bilden från gripandet är ett av 1900-talets mest kända pressfotografier.

711px-Gavrilo_Princip_captured_in_Sarajevo_1914.jpg

Gavrilo Princip grips efter mordet i Sarajevo

Gavrilloprincip.jpg

Porträttbild från polisstationen på Gavrilo.


Harrach minne av händelsen

Greve Franz von Harrach var livvakt för ärkehertigen och stod på bilens fotsteg när Gavrilo sköt. Han skrev ner sina minnen av händelsen direkt efteråt:

Efter att bilen snabbt lagt in backen såg jag en tunn ström av blod som sprutade ur hertigens mun upp på min högra kind. Medan jag drog upp min näsduk för att torka bort blodet hörde jag hertiginnan skrika till honom:
-För guds skull, vad har hänt med dig?
Efter det gled hon av sätet ner på golvet med sitt huvud vilandes mellan hertigens knän. Jag förstod inte att även hon hade blivit träffad utan trodde att hon bara svimmat av skräck. Sedan hörde jag hans kungliga höghet säga:
Sophie, Sophie. Dö inte, lev för barnens skull.
Jag grabbade tag i ärkehertigens uniformskrage för att förhindra att hans huvud hängde neråt och frågade honom om han hade väldigt ont. Han svarade tydligt och distinkt:
-Det här är ingenting.
Det började rycka i hans ansikte och han repeterade sex eller sju gånger, hela tiden svagare och svagare tills han tappade medvetandet:
-Det här är ingenting.
Sedan kom en kort paus och det kom rosslingar ur strupen orsakad av blödningarna. Dessa slutade inte förrän vi kom fram till guvernörens residens.

De två medvetslösa kropparna bars in i byggnaden och döden inträdde snart.


Polisens resultat

Polisen lyckades gripa två av terroristerna, Gavrilo och Cabrinovic. De förhördes och ganska snart avslöjade de namnen på de övriga fem studenterna som var inblandade i mordet. En av deltagarna, Muhamed Mehmedbasic, lyckades fly till Serbien och undkom straff bara för att dö i Sarajevo under andra världskriget istället. Alla andra utom Gavrilo och Cabrinovic avrättades. De var båda under 20 år gamla och enligt lagen kunde de inte dömas till döden. Istället fick de 20 års fängelse vilket var maxstraffet. Cabrinovic dog av tuberkulos i fängelset bara två år senare, Gavrilo dog av samma sjukdom två år efter det.

Proces w Sarajewie s.jpg

Gavrilo Princips rättegång


Vad fick det för effekt?

Österrike-Ungerns krävde att få göra en egen polisutredning inne i Serbien, något serberna inte gärna ville. Det var trots allt så att flera av ledarna för Svarta handen var högt uppsatta poliser och officerare i Serbiens militär. Istället undersökte serberna om Ryssland kunde tänka sig att försvara Serbien vid ett krig och när Ryssland gett ett någorlunda positivt svar kände sig serberna tillräckligt trygga för att neka Österrike-Ungern. Det innebar att Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien, för första gången någonsin skickades krigsförklaringen inte med budbärare utan med ett telegram. Österrike-Ungern hade haft planer på att erövra Serbien tidigare och flera politiker i Österrike-Ungern hade försökt komma på någon lämplig anledning till att starta ett krig mot Serbien, och de fick ett alldeles gratis genom mordet.

Det i sin tur innebar att Ryssland förklarade krig mot Österrike-Ungern, och eftersom Tyskland var i allians med Österrike-Ungern förklarade Tyskland krig mot Ryssland. Eftersom Tyskland visste att Ryssland och Frankrike var i allians passade Tysklands ledning på att förklara krig mot Frankrike också. Storbritannien hade ett neutralitetsundantag och drogs inte automatiskt in i kriget (ännu). Första världskriget hade tagit sin början.

467px-TelegramWW1.jpg

Österrike-Ungerns krigsförklaring mot Serbien


Källor

1900-talets historia i ord och bild; band 3, Bokfrämjandet 1974

www.firstworldwar.com/source/harrachmemoir.htm

en.wikipedia.org/wiki/Sophie,_Duchess_of_Hohenberg

en.wikipedia.org/wiki/Nedeljko_%C4%8Cabrinovi%C4%87

www.spartacus.schoolnet.co.uk/FWWcabrinovic.htm

www.spartacus.schoolnet.co.uk/FWWmehmed.htm


Bilder från Wikimedia Commons


Åter till registret för första världskriget