Åtgärder

Elever

Från Skolbok

Version från den 3 augusti 2011 kl. 17.34 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Klotterskyddad samt klotter raderat)

Elever kommer i allt större utsträckning att ha med sig: laptops, läsplattor och telefoner med skärmar i framtidens skola. Med läroböckerna online försvinner behovet av att också ha information i böcker. Problemen med att elever glömmer läxböckerna i skolan försvinner också. Utöver det kan en elev ändra utformningen av innehållet, t.ex. fonter och textstorlek, för att underlätta inlärningen på ett sätt som är omöjligt med en tryckt bok.

Ofta har skolan tillgång till en enda klassuppsättning böcker i ett ämne så när en klass är klar med ämnet samlas böckerna in. Om en elev har rester uppstår problemet att eleven kanske inte får tillgång till läroboken längre, eftersom den boken måste ges till en annan elev som just påbörjat momentet. Istället kan läraren ta kopior ur läroboken att ge eleven (om det inte finns kopieringsförbud på boken vilket brukar vara det vanligaste). Om alla har en lärobok online uppstår aldrig problemet eftersom ett oändligt antal elever kan använda samma onlinebok samtidigt.

Även om eleven har en lärobok i ett ämne kan det vara bra att se en annan lärobok för att få andra uppgifter och andra perspektiv på innehållet.

Ibland förstår man inte värdet av viss kunskap när man går i skolan. Det är först när man gått ur skolan som man inser att "Shit! det där borde vara bra att kunna, det där som jag sov mig igenom när vi lärde oss om det i skolan". Problemet är att läroböcker faktiskt är svåra att få tag på utanför skolvärlden. Gymnasiets läroböcker går ibland att hitta på bibliotek, men i princip aldrig grundskolans böcker. Om de finns online kan man enkelt gå tillbaka och repetera det man missade, trots att man blivit några år äldre och kanske inte ens går i grundskolan längre.

Även vuxna med en bakgrund utanför Sverige men med ett behov av att lära sig svenska kan ha nytta av att ha läroböckerna online.