Åtgärder

Buddism - Buddismen i populärkulturen

Från Skolbok

Vilka filmer och böcker visar upp buddistiskt liv?

Till skillnad från hinduismen finns det inte särskilt många filmer eller böcker som utspelar sig i en buddistisk världsbild, som kommit ut här i västvärlden. Men det finns några...


Filmer med buddistisk världsbild

Måndag hela veckan (Groundhog Day) från 1993, har en handling med tydligt buddistiska undertoner. Huvudpersonen upplever samma dag om och om igen. Varje gång han upplever samma dag kan han göra ändringar i sitt liv så att det går bättre för honom. Till en början tar han chansen och utvecklas till en riktig egoist, men efter ett tag blir han en allt bättre människa och till slut, när han lärt sig hur man ska vara mot andra människor, vaknar han upp till en ny dag. Det är en tydlig koppling till buddisternas syn på samsara och reinkarnation.

Trailer till Groundhog Day


Filmer som utspelar sig i buddistisk miljö

Bland de få filmer som finns är Sju år i Tibet från 1997 en av de mest kända. Den österrikiska bergsbestigaren Heinrich Harrer flyr ifrån ett brittiskt fångläger i Nepal, in i Himalaya, i början av andra världskriget. Han kommer till Tibet där han träffar Dalai lama som ung och vänskap mellan dem spirar. Brad Pitt har huvudrollen som den bergsklättrande vännen. Filmen bygger på verkliga händelser.

Heinrich Harrer som ung SS officer/Scharführer och som gammal när han och Dalai Lama återsågs

Trailer till Sju år i Tibet

En annan film, även den från 1997, är Kundun av Martin Scorsese. Även den visar den unge Dalai lamas liv.

Trailer till Kundun


"The Golden Child" från 1986 har även den koppling till lamaism. Den gamla laman har dött och sökandet efter en ny lama påbörjas. Det måste vara ett barn som känner igen den gamla lamans ägodelar. Jakten på "det gyllene barnet" leder till New York där Eddie Murphy, privatdetektiv som specialiserat sig på att hitta försvunna barn, tar sig an fallet.

Trailer till The Golden Child

Den allra äldsta filmen med en tydlig touch av lamaism är "Lost Horizon" från 1937 eller Bortom Horisonten, på svenska. Ett plan flyger vilse och landar i det mytomspunna landet Shangri-La i Himalyas inre. Frågan är om Shangri-La verkligen är så fridfullt som sagorna säger?

Trailer till Lost Horizon


Filmer som inspirerats av buddhism

Den tecknade, och senare filmatiserade, serien om "Avatar - the last Airbender" är inte buddistisk i sig, men har tagit delar av buddistisk tro och blandat in det i handlingen.

Trailer till The last Airbender - season 1


Böcker som utspelar sig i buddistisk miljö

Förutom de böcker filmerna bygger på är det rätt tunnsått med böcker som endera har ett buddistiskt tema eller utspelar sig i en buddistisk miljö. Ett undantag är Hergés seriealbum Tintin i Tibet som utkom 1960. Tintin söker son vän Chang som försvann med ett flygplan som kraschade i Himalaya. Längs vägen stöter Tintin och hans vän Kapen Haddock på munkar i lamakloster som beskrivs på ett bra sätt. Detta är troligen den första bok som spred kunskap om buddismen till en större, ung publik.

Omslag, Tintin i Tibet

Den serieboken finns även som tecknad film:

https://www.youtube.com/watch?v=t39nA2vKdWo&ab_channel=Gott%26Blandat
https://www.youtube.com/watch?v=x_FPe16Y6G0&ab_channel=Gott%26Blandat




Källor

Alla filmklipp från Youtube.

Bild på "Machine gun Buddha": www.theoutdoorstrader.com/data/avatars/o/99/99977.jpg

Bild på Tintin i Tibet: img1.wikia.nocookie.net/__cb20120609225829/tintin/images/2/27/Tintin_in_Tibet.jpg


Åter till religionsbokens register,