Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Bronsålderns gudar"

Från Skolbok

m (Skålgropar)
m (Skålgropar)
Rad 17: Rad 17:
 
==Skålgropar==
 
==Skålgropar==
  
Man knackade in små gropar, s.k. ”skålgropar, i ytan på stenar. De var ungefär så stora som en halv tennisboll. Varför man gjorde det är okänt, men de finns i mängder, ofta i anslutning till de marker bönderna odlade på eller i närheten av hällristningar.
+
Man knackade in små gropar, s.k. ''skålgropar'', i ytan på stenar. De var ungefär så stora som en halv tennisboll. Varför man gjorde det är okänt, men de finns i mängder, ofta i anslutning till de marker bönderna odlade på eller i närheten av hällristningar.
  
 
http://www.larbro.se/Bilder/Sevardheter/Laikarehajdoffer1.jpg
 
http://www.larbro.se/Bilder/Sevardheter/Laikarehajdoffer1.jpg

Versionen från 20 april 2012 kl. 19.52

Vi vet en del om den gudavärld bronsåldersmänniskorna hade, eftersom det är samma som vikingarna hade. De legenderna knackade man in på stenar och de stenarna kan vi se än idag, mer än 3000 år senare. Det finns också mängder med andra bilder inknackade i stenhällarna som vi inte förstår. Tyvärr är det uppenbart att det funnits många fler sagor, men att de som kunde berätta dem har dött och sagorna har fallit i glömska.


Solen

Man trodde att solen var gudomlig och att den drogs på en vagn dragen av hästar. Det vet vi eftersom man hittat små vagnar med en solskiva på,

Trundholm_solvogn_brons%C3%A5lder+blogg.jpg

Solvagn


Offer

Under bronsåldern förekommer offer. man offrar guldbitar med bilder på (kallas brakteater), vapen av brons ja t.o.m. människor. Oftast förstördes föremålen och människorna dödades innan de sänktes ner i sjöar som offer till gudarna.

Skålgropar

Man knackade in små gropar, s.k. skålgropar, i ytan på stenar. De var ungefär så stora som en halv tennisboll. Varför man gjorde det är okänt, men de finns i mängder, ofta i anslutning till de marker bönderna odlade på eller i närheten av hällristningar.

Laikarehajdoffer1.jpg

Ur boken "Vägen till Gotlands Historia" av Roger Öhrman. Illustration : Ulla Sjöswärd

Behornade

Det finns mycket människor med horn på bilderna. Det finns en missuppfattning att vikingarna hade horn på sina hjälmar, det hade man inte då, men det hade man på bronsåldern. Det man inte vet är om hornen hade någon religiös innebörd.


Källor

1.bp.blogspot.com/_ToRLBRXwcxU/SkdUxl4tVBI/AAAAAAAAAVs/VpFri9ZIpqo/s400/Trundholm_solvogn_brons%C3%A5lder+blogg.jpg

Bild på solvagn