Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Bronsålderns gudar"

Från Skolbok

m
m (Offer)
Rad 19: Rad 19:
 
Under bronsåldern förekommer offer. man offrar guldbitar med bilder på (kallas ''brakteater''), vapen av brons ja t.o.m. människor. Oftast förstördes föremålen och människorna dödades innan de sänktes ner i sjöar som offer till gudarna.
 
Under bronsåldern förekommer offer. man offrar guldbitar med bilder på (kallas ''brakteater''), vapen av brons ja t.o.m. människor. Oftast förstördes föremålen och människorna dödades innan de sänktes ner i sjöar som offer till gudarna.
  
 +
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Tollundmannen.jpg/543px-Tollundmannen.jpg
 +
 +
''Tollundamannen, offrad till gudarna''
  
 
==Skålgropar==
 
==Skålgropar==

Versionen från 20 april 2012 kl. 20.03

PIX-XSP6WK.jpg

Bild av Tor i sin vagn dragen av getter

Vi vet en del om den gudavärld bronsåldersmänniskorna hade, eftersom det är samma som vikingarna hade. De legenderna knackade man in på stenar och de stenarna kan vi se än idag, mer än 3000 år senare. Det finns också mängder med andra bilder inknackade i stenhällarna som vi inte förstår. Tyvärr är det uppenbart att det funnits många fler sagor, men att de som kunde berätta dem har dött och sagorna har fallit i glömska.


Solen

Man trodde att solen var gudomlig och att den drogs på en vagn dragen av hästar. Det vet vi eftersom man hittat små vagnar med en solskiva på,

Trundholm_solvogn_brons%C3%A5lder+blogg.jpg

Solvagn


Offer

Under bronsåldern förekommer offer. man offrar guldbitar med bilder på (kallas brakteater), vapen av brons ja t.o.m. människor. Oftast förstördes föremålen och människorna dödades innan de sänktes ner i sjöar som offer till gudarna.

543px-Tollundmannen.jpg

Tollundamannen, offrad till gudarna

Skålgropar

Man knackade in små gropar, s.k. skålgropar, i ytan på stenar. De var ungefär så stora som en halv tennisboll. Varför man gjorde det är okänt, men de finns i mängder, ofta i anslutning till de marker bönderna odlade på eller i närheten av hällristningar.

Laikarehajdoffer1.jpg

Ur boken "Vägen till Gotlands Historia" av Roger Öhrman. Illustration : Ulla Sjöswärd


Behornade

Det finns mycket människor med horn på bilderna. Det finns en missuppfattning att vikingarna hade horn på sina hjälmar, det hade man inte då, men det hade man på bronsåldern. Det man inte vet är om hornen hade någon religiös innebörd.

S14UMUMFA532635491.jpg

Figurer med horn blåser i bronslurar


Källor

static.beta.pixgallery.com/images/detail/X/S/P/PIX-XSP6WK.jpg

Bild på Tor

1.bp.blogspot.com/_ToRLBRXwcxU/SkdUxl4tVBI/AAAAAAAAAVs/VpFri9ZIpqo/s400/Trundholm_solvogn_brons%C3%A5lder+blogg.jpg

Bild på solvagn

www.larbro.se/Bilder/Sevardheter/Laikarehajdoffer1.jpg

Bild på skålgropssten

www.backeboskolan.se/Filer/S14UMUMFA532635491.jpg

Bild på hornblåsare