Åtgärder

Bronsåldern

Från Skolbok

Version från den 20 april 2012 kl. 14.17 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'I Sverige varade bronsåldern ungefär mellan 1800 f.Kr. och 500 e.Kr. I världen i övrigt brukar man räkna att bronsåldern började ungefär 3000 f.Kr. ==Hur började det?=...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

I Sverige varade bronsåldern ungefär mellan 1800 f.Kr. och 500 e.Kr. I världen i övrigt brukar man räkna att bronsåldern började ungefär 3000 f.Kr.


Hur började det?

Redan tidigare hade man antagligen upptäckt att om man hettade upp vissa stenar i eld så rann det ut metall ur dem som stelnade när den svalnade. Troligen visste man redan att man kunde få fram metallers som Guld, tenn och koppar på det sättet. De allra äldsta fynden av smält koppar är 11 000 år gamla. Problemet är att de metallerna är mjuka och duger bara till smycken och enkla redskap.

Någon gång, av nyfikenhet eller misstag, blandades smält koppar med smält tenn, och en ny metall uppstod, brons. Brons är mycket hårdare än både tenn och koppar och går att slipa så att den får en vass egg. Brons kunde gjutas och man kunde ganska lätt tillverka saker i gjutformar av sten eller lera: smycken, knivar, yxor, skålar och liknande. Metaller var sällsynta så bronsföremål blev dyra, lyxprodukter för de som härksade och vapen av brons till de soldater som skyddade härskaren. Att äga ett bronssvärd blev den tidens motsvarighet till att äga en Porsche.

Hur var det i Sverige?

I Sverige kan man se att det kommer en ”överklass”, människor som har mer pengar och makt än andra, eftersom det finns människor som begravs i så enormt stora rösen och gravhögar under den här perioden att det troligen krävdes en hel bys befolkning för att göra gravarna.

I Sverige fanns varken tenn eller koppar på den här tiden så alla metaller måste importeras från andra länder. De allra äldsta bronsföremålen som hittats uppe hos oss har tillverkats i Syd- och Centraleuropa och kanske har de föremålen kommit hit som ett resultat av att olika ledande släkter bytt värdefulla gåvor mellan varandra.


Hur kunde man handla med andra länder?

Det finns mängder med hällristningar från bronsåldern som visar stora fartyg som drevs fram av roddare (människor som rodde fartyget med hjälp av åror). Man har inte hittat resterna av riktigt stora skepp, men fartyg med en längd av nästan 20 meter är kända. Troligen var de byggda som stora kanoter med en stomme av trä som man sytt fast hudar på som fick utgöra skrovet. Den typen av båtar var lätta och sjövärdiga och man kunde troligtvis färdas ganska långa sträckor till sjöss med dem. Däremot finns inga spår av segelbåtar från den här tiden.


Hur klädde man sig?

I Danmark har man funnit människor begravda i urholkade ekstammar och människor som offrats i mossar från den här tiden, så vi vet en del om hur man klädde sig. Klimatet var varmt och man hade inga tjocka kläder. Merparten av kläderna var gjorda av ylle eller lin, det skiljde sig mellan män och kvinnor, även om ingen använda byxor.


Källor

Levande Historia, högstadieboken version II 1992, ISBN 91-27-74965-7

http://www.historiska.se/historia/bronsaldern/aldrebronsalder/

http://wadbring.com/historia/undersidor/bronsalder.htm