Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Animism, shamanism och förfädersdyrkan"

Från Skolbok

(Skapade sidan med 'Har vi en själ? Har djur och växter en själ? Kan stenar och floder ha en själ? Var sitter själen? Vart tar själen vägen efter döden? Det här är exempel på olika f...')
(Ingen skillnad)

Versionen från 17 juni 2020 kl. 06.51

Har vi en själ? Har djur och växter en själ? Kan stenar och floder ha en själ? Var sitter själen? Vart tar själen vägen efter döden?

Det här är exempel på olika frågor som troligen uppehållit människors tankar och funderingar i många tusen år. Ändå finns det fortfarande inget svar. Det allra äldsta tecknet på en tro på något efter döden finns i en grav i Shanidar, Irak, för över 50 000 år sedan. Där begravdes en neanderthalmänniska på en bädd av blommor. Det är den äldsta graven, även om det finns forskare som anser att blommorna blåste dit eller drogs dit av djur efter att kroppen dumpats i en grop i grottan.

Begravning i Shanidar av nenaderthalmänniska, 50 000 år sedanKällor

https://www.cambridge.org/core/journals/cambridge-archaeological-journal/article/shanidar-iv-flower-burial-a-reevaluation-of-neanderthal-burial-ritual/C28BB4644C55E12ED64819A260A5055D#

Bildkällor

Begravning i Shanidar: humanorigins.si.edu/sites/default/files/styles/home_slider_moblile/public/Shanidar%20Burial%20Illustration%20_full_0.jpg