Åtgärder

Andra världskriget, kriget i Europa 1943-45

Från Skolbok

Version från den 12 januari 2019 kl. 10.18 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med '==1943 - Östeuropa== Det hände inte mycket i Västeuropa under 1943, men desto mer i Östeuropa. Även om Tysklands trupper led ett svidande nederlag vid Stalingrad, var de...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

1943 - Östeuropa

Det hände inte mycket i Västeuropa under 1943, men desto mer i Östeuropa. Även om Tysklands trupper led ett svidande nederlag vid Stalingrad, var de inte besegrade. Sovjets Röda armé tryckte på dem, sakta men säkert. Ett avgörande pansarslag, historiens största till antalet pansarvagnar, stod vid den lilla staden Kursk, en bit öster om Ukraina. Även det förlorades av tyskarna som fortsatt tvingades västerut.


1943 - Italien

I Italien avsattes Mussolini i juli 1943. Han arresterades och sattes i fängelse, som han sedan fick hjälp att fly från av tyskarna, endast två månader senare. Med Mussolini undanröjd tog Italiens nya ledning kontakt med de allierade och inledde separata fredsförhandlingar. Det gjorde inte de tyska trupperna i landet. De fortsatte kriget mot de engelska- och amerikanska trupper som tryckte på söderifrån. Tyskarna ville inte att det skulle uppstå en bakdörr in i Tyskland över Alperna och gjorde allt för att stoppa de allierades framryckning

Efter fritagningen sattes Mussolini som ledare över den del av norra Italien som Tyska trupper kontrollerade. I verkligheten styrdes dock den delen av landet av Hitler. Mussolini var bara en maktlös frontfigur.


1944 Leningrad

Januari 1944 nådde de sovjetiska styrkorna fram till Leningrad. Staden hade varit mer eller mindre avskuren från omvärlden i 900 dagar. Många frågade sig hur befolkningen, på 2.6 miljoner, kunnat överleva så länge utan matleveranser. Det fanns inga husdjur kvar, inga råttor eller kråkor heller. Det var vanligt att man drog ner tapeterna för att äta tapetklistret på baksidan, som var baserat på mjöl. Efter krigsslutet dömdes 1500 människor för att ha ätit människokött. Vid krigsslutet fanns 1.5 miljoner invånare kvar vid liv i staden.


1945

Han försökte fly i en bil tillsammans med sin flickvän Petacci, men blev igenkänd. Alla i bilen dödades och kropparna hängdes upp i järnbalkar till allmän beskådan.


Källor

http://www.historyplace.com/worldwar2/timeline/ww2time.htm

https://www.britannica.com/event/Siege-of-Leningrad

https://www.historylearningsite.co.uk/world-war-two/world-war-two-and-eastern-europe/the-siege-of-leningrad/

https://allthatsinteresting.com/cannibalism-leningrad


Bildkällor

samtliga bilder är från Wikimedia Commons


Åter till registersidan för andra världskriget