Åtgärder

Administrativa system, Unikum

Från Skolbok

Version från den 22 december 2017 kl. 08.27 av Ingemar (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Skolorna använder sig av olika administrativa system för att hantera elevernas utveckling. Ett sånt system är Unikum, som används i många kommuners grundskolor.


Unikum utvecklades för ett annat system än LGR11, vilket märks på upplägget. Nu har programmerarna på Unikum försökt lappa ihop bristerna, men det är smärtsamt uppenbart att de inte är lärare eller arbetar i skolan själva. För att systemet ska fungera fullt ut måste alla elever logga in med jämna mellanrum och klicka i när de själva skattat sina insatser. Dessutom måste föräldrar göra samma sak, innan uppgifterna går att använda vid ett utvecklingssamtal.


Den som arbetar inom skolan vet att detta är något som bara händer i de mest studiemotiverade familjerna. Jag har haft hela klasser där inte en enda post i Unikum kunnat användas vid utvecklingssamtalet eftersom eleven, eller föräldern, eller bägge, inte gjort sin del.


Unikums system för att upprätthålla elevernas kunskapskrav är en variant av Skolverkets, vilket gör det trubbigt som instrument. Det är inte tydligt vilka kunskapskrav som är viktiga och vilka som är mindre viktiga. Det går inte heller att se vilka krav som uppnåtts under en viss termin under spannet låg- mellan- eller högstadiet.

Unikum, kk svenska högstadiet

Unikum, kk geografi högstadiet

Unikum, kk historia högstadiet

Unikum, kk religion högstadiet

Unikum, kk samhällskunskap högstadiet