Åtgärder

Åldersgränser

Från Skolbok

Version från den 11 november 2010 kl. 13.49 av Ingemar (Diskussion | bidrag) (Åldersgränser)

Lämplig för mellan- och högstadiet.

”Varför får aldrig jag när storebror får?!” Känner du igen det? Ibland känns det orättvist att någon som är litet äldre än dig får göra så mycket mer. Du tycker ju själv att du är precis lika vuxen och kan tvåtre år egentligen ha någon betydelse?

I samhället finns det vissa regler för hur gammal du måste vara för att få göra litet olika saker. De reglerna finns för att våra riksdagsvalda tycker att det är en lämplig ålder för att själv få ta beslut om vissa saker. Vad finns det egentligen för gränser?


Åldersgränser

  • 0-4 år: Dina föräldrar är alltid ansvariga för vad du gör. Man anser att så små barn inte har eget ansvar alls.
  • 5-18 år: Om du förstör någonting kan du få betala ersättning. Om du skadar en annan person kan du dömas till att betala skadestånd. Om det går att bevisa att dina föräldrar borde ha kunnat förhindra skadegörelsen eller personskadan, så får föräldrarna betala istället för du.
  • 13 år: Du får ta ett kort och lätt sommarjobb, t.ex. jorgubbsplockning, om dina föräldrar ger sitt tillstånd till det.
  • 14 år: Du får ta en anställning, men det får inte vara inom industrin och arbetet får inte vara tungt. Om du har fyllt 14 år och 9 månader får du övningsköra en klass I moped för mopedkörkort på en körskola.
  • 15 år: Du får ta körkort för moped klass I (EU-moped). Du får ta ett förarbevis för moped klass II. Du blir straffmyndig. Om du begår ett brott kan du dömas för det i domstol och få ett straff för brottet. Du får bevittna en namnteckning, dvs. skriva under på att den som skriver under ett papper verkligen är rätt person.
  • 16 år: Du får ta körkort för lätt motorcykel, traktor, snöskoter och terränghjuling. Du får övningsköra för att ta körkort för personbil. Du får bestämma själv över de pengar du tjänar själv. Din skyldighet att gå i skolan upphör på sommarlovet det år du fyller 16. Du har ändå en rättighet att få gå kvar i grundskolan upp till två år till om dina kunskaper är så dåliga att du inte kommer in på gymnasiet.
  • 17 år: Du skall ha fyllt 17 år och 6 månader om du ska övningsköra med lätt lastbil eller med med tillkopplat lätt släpfordon
  • 18 år: Du är myndig. Du har rätt att skriva under ekonomiska avtal för att t.ex. skaffa telefonabonnemang, Internet eller ett lägenhetskontrakt. Du får låna pengar i bank. Du har rätt att rösta i de olika valen i Sverige. Du har rätt att köpa tobak och folköl i butiker. Du har rätt att köpa starköl, vin och sprit på restauranger. Du har rätt att ansöka om att få göra lumpen. Du får gifta dig. Du får ta körkort för tung motorcykel, lätt lastbil och personbil.
  • 19 år: Du får ta körkort för tung lastbil.
  • 20 år: Du får handla vad du vill på systembolaget. Du får ta busskörkort och taxikort.


Övrigt

Man skulle kunna tro att det krävs en viss ålder för att tatuera sig eller pierca sig, men det finns inte. Istället är det föräldrarna som bestämmer om barnet skall få tatuera sig eller genomföra en piercning. Om en person under 18 år blir tatuerad eller piercad mot föräldrarnas vilja kan den person som utför tatueringen eller piercningen åtalas för det.

Källor

PULS Samhällskunskap, NoK 2002, ISBN 91-27-75721-8

http://korkortonline.se/nyheter/2009/korkort-for-alla-mopeder/

http://www.korkort.se/ovningskora/

http://piercing.se/aldersgrans/

http://www.tatuering.org/aldersgrans