Spanska inbördeskriget
Från Skolbok
Republikaner skjuter sönder en kristusstaty
Innehåll
Inbördeskrigets bakgrund och upptakt
På 1930-talet var Spanien ett land i djup politisk och social kris. Landet mellan olika politiska grupperingar som hade helt olika åsikter och detta ledde i slutändan till ett brutalt inbördeskrig. Spanska inbördeskriget var mer än bara en kamp om makten i Spanien; det var en symbol för den större kampen mellan olika ideologier i Europa. Fascismen, som tidigare vuxit sig stark i Italien under Mussolini och Tyskland under Hitler, fick nu ytterligare spridning genom stödet till Franco. På andra sidan stod kommunismen och socialismen, som hade starkt stöd bland arbetare och de med högre utbildning. "Nationalisterna" leddes av general Francisco Franco. Nationalisternas motståndare var den spanska republikanska regeringen, enkelt beskrivet som "socialisterna", som stöddes av Sovjetunionen och de "Internationella Brigaderna", En grupp frivilliga från olika länder.
Hur började spanska inbördeskriget?
Nationalisternas ledare Francisco Franco
Före det spanska inbördeskriget vann Republikanerna valet 1936 med knapp marginal. I valet, som hölls i februari det året, segrade ett samarbete mellan olika vänsterpartier. Segern bidrog till att kraftigt öka motsättningarna i Spanien
Spanska inbördeskriget började den 17 juli 1936. Då hade Spanien redan drabbats av politiska konflikter, ekonomiska problem och social oro under lång tid. Vad som började som ett militärt uppror i Marocko spred sig snabbt över hela Spanien. Nationalisterna, med stöd av delar av militären, startade ett uppror mot den sittande republikanska regeringen och landet kastades in i ett brutalt inbördeskrig.
Vilka var "Republikanerna"?
Sovjetiska stridsvagnar i Spanien
Republikanerna bestod av en blandning av liberaler, revolutionära anarkister och arbetare från jordbruk och från industrin. Trots att de var så olika sinsemellan enades de i kampen mot nationalisternas kupp. Republikanerna kallades ofta för "Lojalister", "Front Popular", eller "De röda" av sina fiender. De fick stöd från Sovjetunionen och Mexiko, men många andra länder valde att inte ta ställning, vilket skapade frustration bland intellektuella och marxister i Storbritannien och USA.
Internationella brigader bildades av frivilliga från hela världen som kom för att kämpa för republikanerna. Även om dessa styrkor inte var avgörande militärt, stärkte de moralen hos republikanerna. Kända personer som George Orwell och Simone Weil deltog i dessa brigader. Även svenskar deltog som frivilliga i kriget mot fascisterna. Det finns ett minnesmärke efter de som stupade i kriget vid Slussens tunnelbanestation i Stockholm.
Minnesmärket över de svenskar som stred mot fascisterna, Stockholm
Vilka var "Nationalisterna"
Nationalisternas trupper
Nationalisterna var en grupp konservativa krafter i Spanien som leddes av general Francisco Franco under spanska inbördeskriget. De utgjordes främst av militären, kungatrogna, rika jordägare, och den katolska kyrkan.
Nationalisterna kämpade för att bevara traditionella spanska värderingar, som de ansåg var hotade av republikanernas liberala och vänsterorienterade politik. De ville återupprätta en stark centralmakt, skydda kyrkans roll i samhället och bevara monarkin, även om de inte direkt kämpade för att återinföra kungen under inbördeskriget.
Vad var kyrkans roll i Spanska Inbördeskriget?
Nedbränd kyrka
Under Spanska inbördeskriget hade katolska kyrkan en central roll. Nationalisterna, som inkluderade monarkister, konservativa och fascister, såg det som sin plikt att skydda kyrkan från republikanerna. Republikanerna, som anklagade kyrkan för att vara ansvarig för många av Spaniens problem, ville istället minska kyrkans makt i samhället. Konflikten mellan dessa två grupper ledde till att kyrkan blev en symbol för den konservativa sidan i kriget.
Vad hände under kriget?
Republikanerna hade flera brigader med kvinnliga soldater
År 1936 präglades av våldsamheter från båda sidor, men de nationalistiska styrkorna under Franco visade sig vara mer organiserade och effektiva. Efter flera slag och erövringar tog Franco kontroll över stora delar av Spanien. Ett avgörande ögonblick var när han utsågs till högsta befälhavare för de nationalistiska styrkorna och senare proklamerade sig själv som "Caudillo", Spaniens ledare.
Under de följande åren erövrade Franco strategiskt viktiga städer som: Oviedo, Malaga och Barcelona. Trots hårt motstånd från republikanerna, som hade stöd från internationella brigader, lyckades Franco slutligen ta Madrid i mars 1939, vilket markerade slutet på kriget.
Massgrav från inbördeskriget
Under kriget utförde båda sidor brutala våldshandlingar. Många oskyldiga människor dödades, och det är svårt att veta exakt hur många. Historiker uppskattar antalet döda till omkring 500 000, men vissa siffror pekar på att så många som en miljon människor kan ha dödats eller dött av svält och sjukdomar orsakade av kriget.
Efter krigets slut styrde Franco Spanien med järnhand i 36 år. Hans styre kännetecknades av hårda straff för politiska motståndare och en strikt kontroll över samhället. Trots detta började han mot slutet av sitt liv att liberalisera landet något, och han utsåg prins Juan Carlos som sin efterträdare. Dagens Spanien är en konstitutionell monarki med ett demokratiskt styrelseskick, men landets historia är fortfarande påverkat av det blodiga inbördeskriget och Francos långa diktatur.
Vad var en "femtekolonnare"?
Madridbor välkomnar nationalisternas soldater när de tågar in i Madrid
Under en radiosändning frågade en reporter en av Francos generaler, Emilio Mola, vilken av hans fyra kolonner av soldater, på marsch mot Madrid, som skulle vara först att inta staden. Mola svarade att den kolonn som skulle erövra Madrid var en "femte kolonn". Då förstod ingen vad han menade, men det fanns redan män inne i staden, redo att hjälpa nationalisterna genom spionage och sabotage. Denna "femte kolonn" bestod av civilpersoner och sympatisörer som arbetade i hemlighet för att skada republikens försvar av huvudstaden och hjälp nationalisterna att segra.
Uttrycket "en femtekolonnare" har sedan dess använts för att beskriva personer eller grupper som finns inom ett land eller en organisation och som saboterar det inifrån.
Vad menas med uttrycket "No Pasarán"?
Uttrycket "No pasarán" blev berömt under det spanska inbördeskriget som en symbol för motstånd mot nationalisterna. Det betyder "De ska inte passera!" eller "De ska inte komma förbi!" på svenska och användes av republikanska styrkor och deras anhängare som en stridsrop för att försvara Madrid mot Francos trupper. Även om Republikanerna inte kunde stoppa Nationalisterna har frasen "No pasarán" levt vidare som ett internationellt slagord för motstånd mot förtryck och fascism.
Vad var "Legion Condor"?
En Stuka med Kondorlegionens beteckningar
Trots att många länder hade undertecknat en pakt om att inte hjälpa de olika sidorna i Spanien bröt Italien, Tyskland och Sovjetunionen mot denna och stödde sina respektive sidor i konflikten. Sovjetunionen skickade vapen och pengar till republikanerna, medan Italien och Tyskland, under ledning av Mussolini och Hitler, skickade trupper och vapen till nationalisterna. Tyskland använde Spanien som en testplats för sina nya vapen, inklusive moderna bombplan som Junkers Ju-52 och Stukas. De tyska krigsmakterna i Spanien samlades i Condor Legion, Kondorlegionen. Även om legionen slogs mot republikanerna var de inte under spansk kontroll, utan tysk. Något som innebar att de gjorde attacker och krigshandlingar som Franco inte kunde kontrollera. Detta syns bland annat på att flygplanens beteckningar varken var spanska eller tyska.
Genom Kondorlegionen kunde Luftwaffe, det tyska flygvapnet, prova nya stridsflygplan, bomber och annat krigsmaterial innan det riktiga kriget skulle börja några år senare. Likaså fick Hitler krigserfarna piloter genom Kondorlegionen. Något som gav Luftwaffe ett försprång före andra länders flygvapen i början av andra världskriget.
Vad hände i Guernica?
Guernica, eller resterna av den, efter terrorbombningen
Den baskiska staden Guernica terrorbombades på eftermiddagen den 26 april 1937. Det fanns ingen anledning att bomba staden, egentligen. Den var en järnvägsknut i norra Spanien, med en viktig bro, men det var allt. Våg efter våg av Kondorlegionens bombplan skickades in över staden, med grupper av jaktplan däremellan som besköt flyende civila. 80% av staden jämnades med marken och drygt 1200 personer dog. Detta var första gången terrorbombning användes mot ett så stort mål som en stad och ett bevis på hur effektivt Luftwaffe blivit, trots kraven i Versaillesfördraget efter första världskriget.
Hur syns spanska inbördeskriget i kulturen?
Ernest Hemingway, under spanska inbördeskriget
Många författare och konstnärer blev djupt påverkade av spanska inbördeskriget och skapade verk som speglade krigets fasor. Till exempel skrev George Orwell "Hyllning till Katalonien" baserat på sina egna erfarenheter från kriget, och Ernest Hemingways "Klockan klämtar för dig". De böckerna blev de mest kända romanerna om konflikten.
Pablo Picassos berömda målning "Guernica" är ett kraftfullt uttryck för krigets brutalitet, inspirerat av bombningen av staden med samma namn.
Picassos målning Guernica, inspirerad av terrorbombningen
Det sägs att en Gestapo-officer i det ockuperade Paris som trängt sig in i Picassos lägenhet pekade på ett foto av Guernica och frågade:
"Har du gjort den?"
"Nej", svarade Picasso, "det gjorde du".
Källor
Encyklopedia Britannica: https://www.britannica.com/event/Spanish-Civil-War
Populär historia: https://popularhistoria.se/krig/spanska-inbordeskriget
Populär historia: https://popularhistoria.se/krig/andra-varldskriget/legion-condor-tyskarna-i-spanska-inbordeskriget
Youtube: Spanish Civil War Documentary https://www.youtube.com/watch?v=teZGSNiREoA