Rom de vanliga människorna
Från Skolbok
Innehåll
Hur var det att leva i Rom?
Vi läser så mycket om hur: kejsare, präster och prästinnor, gladiatorer, slavar och soldater hade det i Rom, men hur var livet egentligen för de vanliga människorna i Rom?
Olika varianter av klädsel för män och kvinnor i antikens Rom
Det nyfödda barnet
Kvinna ammar nyfött barn, i Rom
När ett barn fötts lades det vid sin pappas fötter. Om fadern tog upp barnet tog han också på sig alla skyldigheter kring det. Barnet hade nu rätt att växa upp som medborgare i Rom. Om pappan inte tog upp barnet fick det växa upp utan rättigheter och skydd, eller så sattes barnet ut i skogen eller längs vägkanten där de antog att barnet endera dog eller att någon vänlig människa tog hand om det.
Pojkarna fick namn efter någon manlig släkting eller vän till pappan tillsammans med pappans släktnamn. Alla män från Gaius släkt hette Gaius i mellannamn, de från Tiberius släkt hette alltid Tiberius. Flickorna fick namn efter sin pappa. Hette pappan Julius fick flickorna heta Julia, hette pappan Claudius döptes döttrarna till Claudia, och så vidare. De kallades dessutom "den yngre" eller "den äldre" om fler än en flicka i familjen hade samma pappa.
Gick barnen i skolan?
Pojkar från rika familjer gick i skolan från sju års ålder. Oftast var läraren en grekisk slav. I skolan skrev barnen inte på papper utan på vaxplattor där texten lätt kunde sudda ut genom att de smetad ut vaxet när de var klara. Det var mycket ovanligt att flickor fick någon utbildning alls, men när det hände var det troligtvis en välutbildad slav som utbildade flickan. Annars var det flickans mamma som lärde henne spinna, väva och sy. Eftersom flickor gifte sig runt 14-16 års ålder var tiden kort för dem för att skaffa sig bättre utbildning. En pojke ansågs bli en man vid 16-17 års ålder, men pojkarna fick fortsatt utbildning av sina fäder. Några fortsatte till universitet i t.ex. Athen eller Alexandria för en ändå bättre utbildning.
Det ansågs att det var viktigare att lära barn hur de beter sig mot andra än att lära dem fakta. Det viktigaste barnen lärde sig var: vördnad för gudarna, respekt för lagarna, att lyda de människor som var viktigare, att alltid tala sanning och alltid klara sig själv.
Hade romarna husdjur?
Romarna hade hundar. Katten blev vanlig runt år 100 e.kr. De hade också fåglar i burar och forskarna vet att rika romare också hade apor som husdjur.
Gravsten med hund, och mosaik som visar pojke med hund
Vad åt man?
Romerska köksredskap
Fattiga romare åt gröt, soppa, bröd och grönsaker. Till det dracks vatten eller utspätt vin. Kött var lyxmat om de inte bodde på landsbygden där det var möjligt att jaga och fiska. I de fattiga familjernas lägenheter fanns det sällan en spis så det var vanligt att ta med sig mat till närmaste bageri där bagarna tillredde maten i värmen i bakugnarna. Det fanns också snabbmatsbutiker. Där kunde romarna köpa färdiglagad mat som korv eller stekt fisk att ta med sig på vägen.
Rika romare hade slavar som tillredd maten åt dem i kök i sina villor. Oftast åt de en enkel måltid mitt på dagen, med bröd och ost, eller kokta ägg och sallad. På kvällen åt de en rejäl måltid med förrätt, huvudrätt med kött, t.ex. hare, gris, biff, get, kyckling, fisk eller duva. Slutligen lite frukt eller nötter. Ibland åt de glass.
Romarna åt ofta sallad innan de lade sig eftersom de trodde att sallad gjorde det lättare att somna.
Hur var det att vara man i Rom?
Fria män i Rom var välklädda och såg till att se bra ut. Alla män bar en ”toga”, ett klädesplagg av ylle eller linne som var lite som en knälång klänning. Var mannen rik och mäktig hade han ett band av guld eller purpur invävda i tyget i togan för att visa att han var värd litet mer än andra. Män var vanligtvis välrakade och hade kortklippt hår i enkla frisyrer. De rakade till och med bort håren från armarna för att se så fina som möjligt ut.
Rika män
Patricier (rik romare) tar en tupplur mitt på dagen när det är som varmast.
Om du var en rik man kunde din dag börja med att du klev upp ur sängen, tog på dig togan och åt en frukost på bröd, ost, honung och vatten. Innan du lämnade huset skulle du be och offra något på husaltaret till husgudarna. Sedan skulle du gå ut och arbeta, troligen med att skriva brev till andra viktiga romare, träffa klienter, gå till forumet (torget) och träffa affärsvänner. Efter en lätt lunch kanske du tog en kort tupplur innan du gick till frisören. Därefter avslutar arbetsdagen. På eftermiddagen gick du till badhuset för att träna, tvätta dig och för att träffa andra vänner i de omväxlande kalla och varma bassängerna. Efter det kanske du gick hem med några vänner för en gemensam middag där din fru eller dina slavar passade upp på er.
Fattiga män
Om du däremot var en fattig man skulle din arbetsdag börja vid det första gryningsljuset eftersom du inte har råd med lampolja. Din frukost bestod enbart av bröd. Hela dagen skulle du arbeta i din verkstad eller ute på fälten. Vid skymningen kom du hem för en enkel middag med din familj och kanske någon vän för att sedan lägga dig tidigt så att du orkade med ännu en dag av hårt arbete.
Plebej (fattig romare) jobbar vid kvarnen med att mala vete till mjöl
Hur var det att vara kvinna i Rom?
På morgonen hjälpte kvinnan sin man att göra sig klar för sysslorna, därefter började hennes arbete med att ta hand om hemmet och barnen. Kvinnor i Rom hade inte mycket mer frihet än kvinnorna i det forna Athen i Grekland men de fick till exempel gå till marknaden själva, utan manlig eskort, för att handla matvaror.
Kvinnorna sminkade sig och det var vanligt att göra huden ljusare än den var med hjälp av färger som vitt färgämne från bly som vi numera vet är giftigt. Kvinnorna använde eyeliner för att göra ögonen mer markerade och hade en rödbrun jordfärg om heter ockra till att färga läpparna rödare. Den vanligaste frisyren var att göra en mittbena och sedan fästa håret i en knut på bakhuvudet. Det var vanligt med löshår. Ofta färgades håret så att det blev rödblont.
En flicka fick inte gifta sig före 12 års ålder, men hon var sällan yngre än 16 när hon gifte sig. Flickan fick inte välja vilken man hon skulle gifta sig med utan det gjorde familjen åt henne. Att giftas bort med en av pappans vänner var inte ovanligt. Innan giftermålet fick ofta kvinnan en förlovningsring av sin blivande man att bära på vänster hand, det är en tradition vi har kvar än idag. En annan tradition var att mannen bar sin fru över tröskeln efter bröllopet, för att husgudarna skull bli nöjda.
Medelåldern för kvinnor var strax över 30 år eftersom många kvinnor dog när de födde barn. därför levde kvinnor vanligtvis inte alls lika länge som männen.
Kvinnor saknade rösträtt och fick inte heller ha ett ämbete (ett jobb betalt av staten).
Rik kvinna gör sig klar för dagen med hjälp av en slavinna
Källor
http://chalk.richmond.edu/education/projects/webunits/greecerome/Romeroles1.html
http://www.classicsunveiled.com/romel/html/romechildren.html
http://www.classicsunveiled.com/romel/html/romechildren.html
http://library.thinkquest.org/CR0210200/ancient_rome/children.htm
http://library.thinkquest.org/CR0210200/ancient_rome/children.htm
http://www.bbc.co.uk/schools/primaryhistory/romans/family_and_children/
Bildkällor
Samtliga bilder från wikimedia commons.