Åtgärder

Mussolini och fascismen i Italien

Från Skolbok

Hitler- Mussolini.png

Mussolini bakom Hitler, med typisk hälsning

Italien var en viktig allierad till Tyskland under andra världskriget, när de hellre samarbetade med Tyskland än med Storbritannien, som var fallet under andra världskriget. Mussolini var före nazismen på flera olika vis. Bland annat var den klassiska "hitlerhälsningen" med höger arm höjd ursprungligen det sätt romarna hälsade på sin kejsare och den användes först av fascisterna i Italien, innan Hitler tog till sig den och använde den bland nazisterna också,


Mussolinis ungdom

Predappio, casa natale di Benito Mussolini (06).jpg

Det hus i Predappio Mussolini växte upp i,

Benito Mussolini föddes den 29 juli 1883 i Predappio, Italien. Han var det första barnet till en lokal smed. Trots att han senare ofta beskrev sig själv som en "man av folket" och betonade sina ödmjuka rötter, var hans familj inte så enkel som han påstod. Hans far var en socialistisk journalist och smed, och hans mor var lärare. Familjen var dock fattig och bodde trångt i en gammal byggnad. Mussolini var en orolig och olydig pojke, känd för att vara en mobbare i skolan och stökig hemma. Han skickades till en sträng internatskola i Faenza, men blev snart avstängd efter att ha attackerat en elev med en pennkniv.

Efter att ha blivit avstängd från fler skolor lyckades Mussolini ändå ta sin examen och började arbeta som lärare. Men han insåg snabbt att han inte passade för yrket. Vid 19 års ålder lämnade han Italien för Schweiz. Där han levde ett kringflackande liv och tog olika tillfälliga jobb. Under denna tid utvecklade han ett intresse för politik och filosofi, och läste böcker skrivna av kända tänkare som Immanuel Kant och Friedrich Nietzsche. Han blev också känd för sin talang som talare och började göra sig ett namn inom politiken.

Mussolini mugshot 1903 Bern.jpg

Mussolini i Schweiz 1903, 20 år gammal, arresterad eftersom han inte hade en ID-handling på sig


Politikern och soldaten Mussolini

När Mussolini återvände till Italien 1904, började han arbeta inom fackföreningsrörelsen och blev alltmer radikal i sina politiska åsikter. Han grundade sin egen tidning, La Lotta di Classe, och blev redaktör för den socialistiska tidningen Avanti!. Hans artiklar och tal tog ofta upp användning av våld för att uppnå politiska mål. När första världskriget började var Mussolini till en början en stark motståndare till världskriget och han använde sin position som redaktör för att uttrycka sina antimilitaristiska åsikter. Men snart ändrade Mussolini sin ståndpunkt. Han började tro att ett krig skulle kunna leda till en social revolution, något han ansåg vara nödvändigt för att förändra Europa. Han argumenterade för att om Frankrike besegrades, skulle det vara ett dödligt slag mot friheten i Europa. Hans åsikter ledde till att han avgick som redaktör på Avanti! och blev utesluten ur det socialistiska partiet.

Istället startade Mussolini en ny tidning, Il Popolo d’Italia, där han öppet stödde Italiens inträde i kriget. Han finansierades, helt naturligt, av den franska regeringen och dessutom av italienska industrimän som stödde kriget mot Österrike.

Mussolini als soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, SFA001011458.jpg

Korpral Benito Mussolini (till vänster) från Bersaglieri-bataljonen vid Österrike-Ungerns front, med två av sina kamrater, troligen 1915 eller 1916

Mussolini kallades in som soldat i italienska armén 1915. Han stred mot Österrike-Ungern och var med vid flera slag kring floden Isonzo. Där skadades han svårt av en granatexplosion 1917 som genomborrade hans kropp med mer än 40 granatsplitter. Något som gjorde att han tvingades till en längre tid på sjukhus och avskrevs som soldat.

Istället återvände Mussolini som redaktör för sin tidning och fortsatte sitt politiska arbete.

Il DUCE.jpg

1915 gifte han sig också med Rachele Guidi, som han fick fem barn tillsammans med


Grundandet av fascistpartiet

Naples Fascist rally on 24 October 1922 (2).jpg

Marschen mot Rom, 1922

De åsikter Mussolini fick under kriget var början på hans nya politiska filosofi, där han betonade nationalism och enighet istället för socialism. Det skulle senare utvecklas till den fascistiska ideologin.

Mussolini grundade fasciströrelsen, fasci di combattimento, i Milano 1919. Precis som Hitler blev Mussolini hyllad för sina dramatiska tal och sin förmåga att fånga publikens uppmärksamhet. Rörelsen bestod av en blandning av missnöjda socialister, nationalister och krigsveteraner. Fascisterna använde våld för att bekämpa socialister och kommunister, och snart kontrollerade de stora delar av Italien.

År 1922 ledde Mussolini den berömda "Marschen mot Rom", vilket ledde till att han, tillsammans med en grupp på flera tusen fascister, kunde ta makten över Italien utan att ta till våld, och han blev landets yngsta premiärminister.

Republican Fascist Party symbol 1.svg

Fascisternas symbol, en yxa i ett knippe av grenar


Diktatur och krig i Italien, före andra världskriget

Alfredo Gauro Ambrosi "Aeroritratto di Mussolini aviatore".jpg

Mussolini var, liksom både Hitler och Stalin, noga med att propagandan utmålade honom som en hjälte och en landsfader

Som premiärminister etablerade Mussolini en diktatur och avskaffade demokratin i Italien. Han genomförde stora offentliga arbeten och sociala reformer, men undertryckte också oppositionen och införde censur. Mussolini skapade en personkult och blev hyllad som en stark ledare - Il Duce. Hans drömmar om ett italienskt imperium, liknande antikens Romarrike, ledde till invasionen av Etiopien 1935 och en allians med Adolf Hitler.


Stålpakten och samarbetet med Hitler

Bundesarchiv Bild 146-1969-065-24, Münchener Abkommen, Ankunft Mussolini.jpg

Mussolini möter Hitler, München 1938

Under 1930-talet började Benito Mussolini och Adolf Hitler bygga en stark allians mellan Italien och Tyskland. De delade liknande ideologier och ambitioner om att göra sina länder mäktiga. Mussolini beundrade Hitlers beslutsamhet och hans framgångar i att stärka Tyskland. Hitler, å sin sida, såg Mussolini som en viktig allierad i södra Europa.

År 1936 bildades Rom-Berlin-axeln, vilket var en allians mellan de två länderna. Samarbetet fick namnet "axelmakterna". Denna allians stärktes ytterligare 1939 genom Stålpakten, ett formellt militärt avtal som lovade att de skulle stödja varandra om det blev krig. Stålpakten innebar att Italien och Tyskland skulle samarbeta militärt och ekonomiskt, vilket gjorde dem till ett mäktigt par i Europa.

För Mussolini innebar Stålpakten att han kunde räkna med Tysklands stöd för sina egna krigsplaner. Men det innebar också att Italien blev mer inblandat i Tysklands konflikter, vilket skulle få stora konsekvenser för Italien under andra världskriget.


Italiens konflikter i kolonierna

Italien hade kolonier i Afrika sedan tidigare. Libyen erövrades 1911 och delar av Somalia erövrades redan under 1800-talet. Mussolini ville skapa en stormakt genom att bygga ett stort imperium. Han ansåg att om Italien hade fler kolonier skulle landet bli starkare och mer respekterat internationellt. 1925-1927 genomfördes en kampanj i Somalia som innebar att det mesta av kusten övertogs av Mussolinis trupper.

AO-Etiopia-1936-A-artiglieria-nel-Tembien.jpg Ethiopian Warriors on their way to the Northern Front.jpg

Italienska trupper i Etiopien 1936 och Etiopiska trupper 1936

Ett av de viktigaste målen för Mussolini var Etiopien, ett av två länder i Afrika som fortfarande var självständiga. År 1935 påbörjades invasionen. Det var en våldsam kamp där italienska soldater använde moderna vapen och flygplan för att besegra de etiopiska styrkorna med vapen och utrustning som föråldrad och ibland över hundra år gamla. Trots att många länder runt om i världen kritiserade Italien för invasionen, lyckades Mussolini erövra Etiopien och utropa det som en del av det italienska imperiet år 1936. Denna seger gjorde Mussolini mycket populär i Italien. Många italienare var stolta över att deras land hade blivit större och starkare. Mussolini använde denna framgång för att visa att hans ledarskap var bra för Italien.

Men Mussolinis drömmar om ett stort imperium slutade inte i Afrika. Han ville också ha mer makt i Europa och i Medelhavet, vilket skapade spänningar med andra länder. Trots sina framgångar i Etiopien, lyckades Mussolini inte bygga ett hållbart imperium. Hans aggressiva utrikespolitik gjorde istället att Italien blev mer isolerat från andra länder före andra världskrigets början.

Africa1940.png

Vid början av andra världskriget var Libyen samt Italienska östafrika, ett samlingsnamn för Etiopien och Somalia, under Mussolinis kontroll


Slutet för Mussolinis fascister

Mussolinis regim började falla samman under andra världskriget, och 1943 avsattes han som ledare. Han arresterades och sköts av en folkhop 1945. Hans styre lämnade ett djupt avtryck i Italiens historia och är fortfarande en varning för farorna med extrem nationalism.

Mussolini e Petacci a Piazzale Loreto, 1945.jpg

De upphängda kropparna av Mussolini, tillsammans med sin älskarinna, och andra fascister, Milano 1945


Solfilm - om Mussolini (3 min)


Källor

Sol Nova Historia 8 NoK Första upplagan 2021

Ebcyklopedia Britannica: https://www.britannica.com/biography/Benito-Mussolini/Rise-to-power

SO-rummet: Il duce - Benito Mussolini https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/il-duce-benito-mussolini#


Bildkällor

Samtliga bilder från Wikimedia Commons.


Åter till registret för mellankrigstiden