Kina under Chiang Kai-shek
Från Skolbok
Chiang Kai-sheks regering samarbetade med de allierade under andra världskriget, Chiang Kai-shek och Winston Churchill (höger)
Chiang Kai-shek var en av 1900-talets mest inflytelserika ledare i Kina. Han var nationalist och styrde landet från 1928 till 1949, en tid av stora förändringar, krig och konflikter, inte minst med rivalen Mao och hans kommunister.
Innehåll
Chiang Kai-sheks väg till makten
Chiang Kai-shek (höger) ca 1910 med sin mamma och förstfödda son bredvid sig. Hans fru längst till vänster
Chiang Kai-shek föddes 1887 i provinsen Zhejiang som son till en salthandlare. Han utbildade sig vid militärhögskolor i Kina och Japan, där han kom i kontakt med den kinesiska nationaliströrelsen. Som ung levde Chiang ett ganska vilt liv i Shanghai och det var där han knöt kontakter med olika kriminella nätverk.
1924. Sun Yat-sen i vitt bakom bordet, Chiang Kai-shek i uniform till vänster om honom
1911 genomfördes en revolution i Kina som störtade kejsardömet. Chiang deltog aktivt i revolutionen och han steg snabbt i graderna inom nationalistpartiet Kuomintang. När partiets ledare Sun Yat-sen dog 1925, tog Chiang över ledarskapet. Tillsammans med den Nationella revolutionära armén, ledde Chiang det så kallade Nordfälttåget. eller den Norra expeditionen. 1926-1928. Med våld enade fälttåget stora delar av Kina under hans centralregering, med Nanjing som huvudstad. Chiangs främsta fiende var kommunister inom Kuomintang, som han rensade bort brutalt, och det nybildade kommunistpartiets Röda armé. Genom ”den långa marschen” 1934-1935 lyckades kommunisterna fly in i Kinas inland där de kunde omgruppera sig och bygga upp sin styrka på nytt.
Försök till modernisering
Karta som visar nationalisternas kontroll innan Japans invasion av Manchuriet 1931-1932. Randiga områden kontrollerades inte av Chiang
Under perioden 1928-1937, känd som "Nanjing-årtiondet", försökte Chiangs regering modernisera Kina på många sätt:
- -De arbetade för att förbättra rättsväsendet och fängelsesystemet.
- -De försökte stabilisera priser och förnya bank- och valutasystemen.
- -De byggde järnvägar och vägar för att förbättra transporterna.
- -De försökte förbättra folkhälsan.
- -De arbetade för att öka industri- och jordbruksproduktionen.
Utbildning var också en viktig fråga. Regeringen försökte höja utbildningsnivån och grundade till och med en nationell vetenskapsakademi.
Chiang Kai-shek talar i radio, 1943
För att skapa en känsla av enhet bland det kinesiska folket använde Chiang nya idéer inom kommunikation, som radio, för att sprida sina idéer om kinesisk nationalism. Före andra världskriget hade dessutom Chiang Kai-sheks nationalistregering ett visst samarbete med Nazityskland. Tyskland bidrog med militära rådgivare och vapen till Chiangs styrkor under 1930-talet. Detta samarbete upphörde dock när Tyskland allierade sig med Japan 1938
Chiang Kai-sheks adoptivson i uniform från Nazityskland
Krig och svårigheter
Mördade kineser framför en av infarterna till Nanjing och avhuggna huvuden på marken i Nanjing
Tyvärr blev Chiangs försök att modernisera Kina avbrutna av krig och konflikter. 1937 invaderade Japan Kina, vilket inledde det andra sino-japanska kriget. Detta var en fruktansvärd tid för det kinesiska folket.
Chiang skickade 600 000 av sina bästa soldater för att försvara Shanghai, men de led stora förluster. När japanerna avancerade in i Kina, tvingades Chiangs regering flytta inåt landet, först till Wuhan och sedan till Chongqing. Under denna tid var livet för vanliga kineser extremt svårt. Många förlorade både hem och nära släktingar. Mat och andra förnödenheter blev knappa eftersom mycket av Kinas industri förstördes, eller erövrades, av Japan.
Den värsta händelsen under kriget var när japanska trupper intog nationalisternas huvudstad Nanjing (Nanking då). Från december 1937 och sex veckor därefter terroriserades, våldtogs och dödades den försvarslösa civila befolkningen urskillningslöst av de japanska soldaterna. Varken kvinnor, barn eller gamla skonades. Dagböcker visar bland annat hur japanska officerare tävlade om vem som huggit av flest huvuden. En annan soldat beskrev att de: samlat ihop 37 åldringar och barn på ett torg. En kvinna bar två småbarn, ett på vardera armen och vi högg ner dem, alla tre... Som potatisar på ett spett. Mellan 140 000 och 300 000 kineser mördades. Händelserna har gått till historien som "våldtäkten på Nanjing".
Politiska utmaningar
Chiang (vänster) och Mao
Samtidigt som Chiang kämpade mot Japan, mötte hans nationalistiska regering också utmaningar från det kinesiska kommunistpartiet under ledning av Mao Zedong. Även om de tillfälligt samarbetade och bildade en enad front mot Japan, visste de att samarbetet bara var tillfälligt.
Under denna tid blev Chiangs regering alltmer auktoritär och brutal. Allteftersom kriget drog ut på tiden, minskade det folkliga stödet för regeringen. Människor skyllde på regeringen för problem som inflation, korruption och höga skatter, och i stort hade folket rätt i sina anklagelser.
Inbördeskriget och flykten till Taiwan
Chiangs soldater skjuter kvinnor och barn i samband med införandet av militärlagar på Taiwan
Efter andra världskrigets slut 1945 intensifierades konflikten mellan Chiangs nationalistiska regering och kommunisterna under Mao. Den 10 december 1949 flög Chiang och hans son Chiang Ching-kuo till ön Formosa, senare omdöpt till Taiwan. Detta skedde efter att kommunisterna hade erövrat nästan hela fastlandet. Chiang hade redan tidigare börjat förbereda för en eventuell reträtt genom att skicka stora delar av Kinas guldreserver och viktiga kulturföremål till Taiwan. Samtidigt införde Chiang militära lagar och undantagstillstånd mot Taiwans befolkning, lagar som var i kraft fram till 1987. Den här perioden kallas Den vita terrorn i historieböckerna.
Flykten till Taiwan var en massiv operation. Omkring två miljoner människor, inklusive många från Kinas ekonomiska, intellektuella och sociala elit, flydde till ön. Chiang tog även med sig 26 örlogsfartyg, nästan hela Kinas flotta, tillsammans med stora delar av Kinas flygvapen. Väl i säkerhet på Taiwan bildade Chiang och Kuomintang en exilregering. De såg inte detta som grundandet av en ny nation, utan som en tillfällig bas från vilken de kunde fortsätta kampen mot kommunisterna.
På Taiwan fortsatte Chiang att styra som ledare för Republiken Kina, under flera år, 1949-1971, var det till exempel regeringen på Taiwan som representerade Kina i FN. Samtidigt tog kommunisterna kontroll över fastlandet och grundade Folkrepubliken Kina.
Kina har fortfarande inte erkänt Taiwan som en självständig stat, något ytterst få av världens länder gjort. Frågan om Taiwans självstyre är fortfarande väldigt känslig i Kina.
Kina och Taiwan
Källor
https://www.marxists.org/svenska/brendel/1969/kina.htm
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/kina-republiken-och-inbordeskriget
https://varldenshistoria.se/krig/inbordeskrig/flyktingar-fran-kina-byggde-upp-en-ny-nation
https://www.sverigesradio.se/artikel/598658
https://historia.nu/historia-nu/chiang-kai-shek-salthandlarsonen-som-forlorade-kina/
https://varldenshistoria.se/civilisationer/det-gamla-kina/kina-skulle-aldrig-mer-forodmjukas
https://history.state.gov/milestones/1945-1952/chinese-rev
https://jsis.washington.edu/southasia/wp-content/uploads/2023/02/Chiang-Kai-shek-legacy.pdf
Bildkällor
Samtliga bilder från Wikimedia Commons.