Generell mall för betygskriterier enligt Lgr22 i historia
Från Skolbok
Skolverket är tydligt med hur betygsmatriser ska se ut. Grunden för E är att du kan lite grann, C kräver lite mer och A kräver mest, av samma sak. På basis av detta kan en generell mall för rättning av elevarbeten vara utformad på nedanstående sätt, baserad på hur Skolverket använder matriser vid bedömning av NP i historia.
Nu blir detta extremt intetsägande för eleverna och enligt egen erfarenhet är det bara de duktigaste som klarar av att ta till sig det "öppna" sätt som Skolverket utformar matriserna. Därför bör matriser skrivas mer detaljerat, för elevernas skull.. Ett sådant exempel på hur betygsmatriser i högstadiet kan utformas kring en given tidsperiod, som Koreakriget, hittar du här: Om matriser i grundskolan.
BK1 Eleven visar [...] kunskaper om händelser, aktörer och förändringsprocesser under olika tidsperioder samt om historiska begrepp.
- E = Du anger minst två aktörer som påverkade det som hände under tidsperioden och vad de gjorde. Begrepp används på ett relevant sätt.
- C = Du anger tre eller flera händelser eller förändringsprocesser som påverkade förloppet under tidsperioden. Du kopplar ihop minst en av dessa med händelser som skedde innan perioden.
- A = C+ Du anger även hur och varför minst en händelse då påverkar människor nu
BK2 Eleven för [...] resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid.
- E = Du anger minst två konsekvenser av det som hände under tidsperioden som också är typiska för perioden.
- C = Du anger tre eller flera konsekvenser av det som hände under tidsperioden. Du anger minst två olika konsekvenser (ex, politiska, ekonomiska, sociala). Du kopplar ihop några av konsekvenserna och visar hur de hänger ihop.
- A = C+ Du anger minst en kortvarig och en långvarig konsekvens och skriver ut på vilket sätt den var kortvarig eller långvarig
BK3 Eleven för [...] resonemang om kontinuitet och förändring utifrån några långa historiska linjer. (ex. migration, levnadsvillkor, makt)
- E = Du anger minst två exempel på hur någon viktig historisk linje förändrats eller inte förändrats under den valda tidsperioden.
- C = Du resonerar kring minst två exempel på hur människor påverkats: innan, i början, under och efter tidsperioden med en koppling till de långa historiska linjerna.
- A = C+ i resonemanget ingår även vad som hade kunnat påverka historien att gå i andra riktningar.
BK4 Eleven ställer frågor till historiska källor och för [...] resonemang om vad källorna kan berätta om det förflutna samt om källornas relevans och trovärdighet.
- E = Du använder minst tre relevanta, historiska källor till ditt arbete och förklarar varför de är relevanta
- C = Du använder fler än tre relevanta källor, där minst tre kan anses som säkra, historiska källor med förklaring till varför de är att anse som säkra, historiska källor.
- A = C+ De källor som använts är av minst tre olika sorter (ex. tavlor, bilder, filmer, kartor, sångtexter, skönlitteratur, facklitteratur, sakprosa) där minst en av varje sort är att anse som säker, historisk källa med förklaring till varför den är att anse som säker, historisk källa.
BK5 Eleven för [...] resonemang om hur historia kan brukas i olika sammanhang och för olika syften.
- E = Du har beskrivit minst ett sätt som något ur din valda tidsperiod använts i senare tid (ex. undervisande, underhållande eller påverkande historiebruk)
- C = Du anger två eller flera exempel på hur historia från den valda tidsperioden ses både i nutid och i efterföljande tidsperioder.
- A = C+ Du anger även minst ett exempel på hur historia från tider före den valda tidsperioden används inom den angivna tidsperioden.