Åtgärder

Afghanistan, från Kalla kriget till Talibanerna

Från Skolbok

Afghan women in 1927.jpg

Afghanska kvinnor 1920-talet

Kvinnor på promenad i parken Paghman, i Kabuls utkant, 1960-talet


Vad var "The Great Game"?

Great Game cartoon from 1878.jpg Afghanistan map - 2.png

Afghanistan, inklämt mellan den ryska björnen och det engelska lejonet, från 1878, och nutida karta där Wakhan-korridoren tydligt syns i nordöst

Kipling, författaren till romanen "Djungelboken" kallade kampen om Afghanistan under 1800-talet för "The Great Game". Det var en tid när de tre stormakterna: Storbritannien, Ryssland och även Kina slet i Afghanistan från olika håll, utan att lyckas vinna landet. Ett minne rån den tiden är "Wakhan-korridoren". En tunn linje land i norra Afghanistan som ursprungligen särade Ryssland från Storbritannien, för att minska risken för ett krig mellan länderna. Britterna försökte erövra Afghanistan tre gånger, men gav slutligen upp försöken 1919. Istället gick den afghanska kungen in i en allians med det nybildade Sovjetunionen.


Hur gick det sedan?

Daudkhan004.jpg

Daoud hälsar på en iransk aktris, 1970-talet

Från 1800-talet till 1970-talet styrdes Afghanistan av olika kungar. Den sista kungen hade en premiärminister, Daoud som skulle göra sig känd som en reformivrare. Bland annat var han med om införandet av kvinnlig rösträtt 1964 och att lagen om slöjtvång för kvinnor togs bort.

1973 avsatte Daoud den sittande kungen, tog makten genom en statskupp och utsåg sig själv till landets första president. Han blev en rätt misslyckad ledare och lyckades göra sig ovän både med kommunisterna och med muslimska grupper. Daoud mördades tillsammans med sin bror 1978, under Saurrevolutionen. Det var en våldsam statskupp när kommunisterna tog makten i landet och kommunistpartiets ledare Nur Mohammad Taraki utropades till president.

Saur Revolution stamp 1979.jpg

Frimärke till minne av Saurrevolutionen


Eter kuppen slöt Afghanistan nya avtal med Sovjetunionen, men det gick inte så mycket bättre för Taraki. Även han försökte genomföra flera mer eller mindre misslyckade jordbruksreformer, och reformer för kvinnors rättigheter där bland annat skolplikt för flickor ingick, men stötte sig samtidigt med muslimska grupper och klanledare på landsbygden. Delar av Afghanistan var omöjliga att kontrollera för Taraki . Band annat i provinsen Herat gjorde militären uppror och tusentals människor dödades tillsammans med ett 50-tal sovjetiska rådgivare. Något Sovjetunionens ledare inte uppskattade.

Även Taraki dödades i samband med en ny statskupp 1979, när premiärminister Hafizullah Amin tog makten med våld.

Nur Muhammad Taraki.png

Nur Mohammad Taraki, 1978-79]]


Hur reagerade Sovjetunionen?

SovietInvasionAfghanistanMap.png BMD-1 in Afghanistan.jpg

Karta som visar hur Sovjet invaderade Afghanistan, och sovjetiska trupper i pansarfordon i Afghanistan

Det kommunistiska Sovjetunionen, grannen i norr, oroades över de ständiga växlingarna av presidenter och landets svaga styre. På juldagen 1979 rullade sovjetiska stridsvagnar in i Afghanistan och Amin dödades av de sovjetiska trupperna. Istället gav Sovjetunionen sitt stöd till en annan toppolitiker i det afghanska kommunistpartiet, Babrak Karmal som ansågs mer lojal mot Sovjetunionen än föregångaren.

Mohammed Rafie.IMG 1089.jpg

Babrak Karmal, längst till vänster

På landsbygden växte hatet mot Karmals regering och han behövde Sovjetunionens stöd för att kunna hålla sig kvar vid makten. På det viset drogs Sovjetunionen in i ett tio år långt krig de egentligen inte ville ha. Ett krig där det som mest fanns 100 000 sovjetiska soldater som hjälpte den sittande regeringen mot den allt starkare muslimska motståndsrörelsen på landsbygden, Mujaheddin.


Vad hände under kriget mot Mujaheddin?

October 87 - Khalis-loyal Muja.jpg

Gruppfoto, mujaheddingerilla 1987

Redan innan Sovjetunionens pansarvagnar rullade in i Afghanistan fick Mujaheddin stöd och hjälp av USA, som oroades av kommunismens spridning i landet. Det stödet ökades avsevärt i samband med att Ronald Reagan blev republikansk president 1980. Amerikanska presidenter skulle, tillsammans med Saudiarabien och Pakistan, fortsätta ge Mujaheddin stöd under hela den tid som Sovjetunionen hjälpte den sittande, kommunistiska regeringen i Kabul. Främst fick Mujaheddin hjälp med utbildning, vapen och militär utrustning lämplig för gerillakrig.

Afghan poppies.jpg Lapis-lazuli hg.jpg

Odling av opiumvallmo, Afghanistan och halvädelstenen lapis lazuli som brutits och sålts under århundraden

Redan innan kriget var Afghanistan ett fattigt land vars enda stora exportinkomst kom från odling av hampa och opiumvallmo, samt sedan länge även lapis lazuli, till blå färg som inte bleks. På grund av kriget tvingades många miljoner afghaner fly. Många, speciellt de shiamuslimska Hazarerna i norra Afghanistan, flydde till Iran. Många sunniter flydde österut till Pakistan. Och många afghaner flydde dessutom inom landet. Regeringstrupperna i städerna blev allt mer isolerade från det som hände på landsbygden.

Afghanistan – Soviet convoy of supplies on the move.jpg

Transporter mellan städerna var lätta att anfalla på de smala bergsvägarna. Bilden visar en sovjetisk militärtransport som går i konvoj, för extra skydd


Vad var al-Qaida?

Osama bin Laden portrait.jpg

Usama bin-Ladin var en affärsman från en synnerligen rik familj i Saudiarabien. Under tonåren besökte bin-Ladin bland annat Falun i Sverige, på skolresa.

Under striderna mot den sittande regeringen tyckte bin-Ladin att Mujaheddin inte skulle vara så snabb att ta emot amerikansk hjälp, eftersom USA stod för en dålig livsstil och dessutom gav sitt stöd till det judiska Israel, mot de muslimska palestinierna. Dessutom följde inte Mujaheddin sharialagarna i Koranen. 1984 grundade bin-Ladin och andra mäktiga personer från Saudiarabien en egen motståndsrörelse, bestående av mer islamistiska trupper, bland bergen på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Den döpte han döpte till al-Qaida. Detta hade varit omöjligt utan USA:s hjälp, eftersom det ursprungligen var USA som utbildade och utrustade de män som senare blev al-Qaidas kärna.


Varför drog sig Sovjetunionen ut ur Afghanistan?

RIAN archive 12070 Najibullah giving decorations.jpg

Najibullah delar ut medaljer till trupperna

1986 avsatte chefen för säkerhetstjänsten, Mohammad Najibullah sin president Karmal i en oblodig kupp. Även Najibullah var kommunist. För att minska slitningarna inom landet avvecklade han alla tidigare misslyckade jordreformer. Redan 1988 genomdrev han det första demokratiska parlamentsvalet i Afghanistan, ett val Mujaheddin och islamisterna bojkottade. Det var ju Najibullah som byggt upp den fruktade hemliga polisen.

Mikhail Gorbachev and Ronald Reagan.jpg

USA:s president Ronald Reagan bredvid Sovjetunionens ledare Mikhail Gorbachev, 1986

Tonen mellan supermakterna USA och Sovjetunionen blev varmare med tiden. Sovjets ledare Gorbatjov och USA:s president Reagan möttes vid flera tillfällen och de kom överens om en lösning över hur tryggheten i Afghanistan skulle behållas även om Sovjetunionen lämnade landet.

Tillbakadragandet började redan 1988 och 1989, samma år som Berlinmuren föll och det kalla kriget tog slut, rullade de sista sovjetiska pansarvagnarna ut ur Afghanistan. Tre år senare skulle själva Sovjetunionen kollapsa.

RIAN archive 642790 Soviet troop withdrawal from Afghanistan.jpg

Sovjetiska trupper lämnar Afghanistan, 1988


Vad hände med Najibullah?

Najibullah var kvar som ledare i ett land på väg att falla sönder. Mujaheddin hade tagit kontrollen över landsbygden. Bara i städerna fanns regeringstrogna trupper kvar. Men även Mujaheddin konkurrerade om makten med olika muslimska klaner och andra islamistiska rörelser som al-Qaida.

1992 gick Mujaheddin in i Kabul och Najibullah flydde till FN:s kontor. Striderna mellan islamistisk gerilla och kommunistiska regeringstrupper pågick i flera månader innan Mujaheddin slutligen lyckades ta över hela Kabul.

Najibullah tog sin tillflykt till FN:s kontor i Kabul för att inte bli dödad av Mujaheddin


Vad var Talibanerna?

Taliban execute Zarmeena in Kabul in1999 RAWA.jpg

Talibaner avrättar en kvinna offentligt på en idrottsplats i Kabul, 1999

Ordet "Taliban" betyder egentligen "student" och talibanerna var ursprungligen unga män som studerade Koranen och tyckte att ett land baserat på Koranens lagar var bättre än det kommunistiska Afghanistan. 1994 dök de upp i Afghanistan för första gången. Framförallt värvade de nya trupper bland pojkar som blivit föräldralösa genom kriget.

Taliban beating woman in public RAWA.jpg

Talibanerna är sunnimuslimska islamister som följer sharialagarna i Koranen. Därför misshandlar de kvinnan på bilden för hon visat ansiktet offentligt

På bara sex månader svepte Talibanerna fram som en segerrik anfallsvåg från ingenstans, och snart stod även de utanför Kabul. De erövrade staden från Mujaheddin och deras allierade klanledare 1996. Mujaheddin hade blivit accepterad som laglig regering av bland annat USA, men nu tvingades de bort, norrut, och bildade en ny gruppering som de döpte till Norra alliansen. Däremot fungerade samarbetet mellan Talibanerna och al-Qaida bra, eftersom de delade många extremistiska värderingar.

Du kan läsa mer om Talibanerna här.


Hur förlorade Afghanistan demokratin?

Najibullah och hans bror, upphängda i trafikstolpar efter döden

I samband med talibanernas erövring av huvudstaden fångades Najibullah in, och dödades. Han kastrerades, torterades till döds och kroppen drogs sedan bakom en bil genom Kabul innan den slutligen hängdes upp på en trafikstolpe utanför presidentpalatset, tillsammans med brodern som mördats på liknande sätt.

Demokratin var förlorad för Afghanistan, utbytt mot en sunnitisk islamistisk diktatur med medeltida sharialagar som rättesnöre. Värst blev det för kvinnorna som fråntogs alla rättigheter de faktiskt lyckats kämpa till sig ända sedan det satt kungar på Afghanistans tron.

Women in burqa with their children in Herat, Afghanistan.jpg

Kvinnor i Herat klädda i Burka, det plagg Talibanerna tvingade kvinnorna att bära om de vistades ute


Källor

https://www.britannica.com/place/Afghanistan/

https://sak.se/lar-kanna-afghanistan/historia/

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/varldens-lander-historia/asien-historia/afghanistans-historia

Video: Världens konflikter - Afghanistan, 2009. Leverantör; Filmo.


Bildkällor

Alla bilder rån Wikimedia Commons


Åter till "Kriget mot terrorn".